Érdekes beszélgetésen vettem részt pár hete, amikor a tanórán a Wikipedia-ról beszélgettünk.

Nem mennék bele a wikipedia technikai hátterébe, hiszen azt mindenki tudja, hogy közös, mindenki által szerkeszthető tudásbázisról van szó. Nagyon szívesen használja minden diák és egyetemi hallgató, hiszen gyakran jó összefoglalást ad egy témáról, átlátható szerkezettel. Nem meglepő dolog ez, hiszen gyakran éppen olyan hallgató szerkeszti meg a szócikket, mint amilyenek mi is vagyunk.

A lelkes felhasználók kedvét azonban hamar elveszik például az ELTE egyetemi tanárai, akik megtiltják a Wikipedia használatát, illetve az arra való hivatkozást. Egészen a fent említett beszélgetésig egyet értettem ezekkel az oktatókkal, és azt gondoltam a Wikipedia valóban nem egy hiteles forrás.

Azonban gondoljunk csak bele. Hány ember ír meg egy könyvet akármilyen szakmai témában, hány lektorálja kiadás előtt? És emellett hány ember olvas wikipediát, aki szakember az adott témában? Összehasonlíthatatlanok ezek az értékek.... Vagyis amellett, hogy a Wikipedia rendelkezik alkalmazott szerksztőkkel, tulajdonképpen az egész szakmai elit szerkesztheti. Ha valaki biztos abban, hogy hibát talál, egyszerűen kijavíthatja. A Wikipedia tehát végtelen lehetőség egy folyamatosan bővülő és aktualizált, milliók által ellenőrött enciklopédia létrehozására. Aki továbbra is hiteltelennek érzi a wikipediát, az nézze meg a szócikkek alján lévő hivatkozásokat.

Mindehhez azonban sokat kell még fejlődnie az emberek hozzáállásának. Remélhetőleg pár éven belül kialakul a "ha hibát látok egy szócikkben akkor javítom" feltételes reflexe a felhasználóban, ami után nem állíthatja meg senki a tudás terjedését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://larus11.blog.hu/api/trackback/id/tr241982060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása